Ana içeriğe atla

KAMUOYUNA ÇAĞRI!

25 Mayıs 2021 10:35

Federasyonumuz, Batman’da yaşayan zihinsel engelli genç bir kadının kaçırılarak cinsel saldırıya uğradığına ilişkin 19 Mayıs 2021 tarihli Basında yer alan haber akabinde aile ile doğrudan iletişime geçmiştir. 24 Mayıs 2021 tarihinde aile ve genç kadınla gerçekleştirilen buluşmada aile adaletin sağlanması için yargıdan ve tüm toplumsal kesimlerden duyarlılık beklediklerini açıkça paylaşmıştır. Bizler de hem kurumsal sorumluluğumuz hem de ailenin talebi doğrultusunda tüm bu süreçlerde üzerimize düşeni yapmak konusunda kararlılık içinde olduğumuzu kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

 

Engelli kadınların yaşam içerisinde çok yönlü şiddete uğradıklarının, kadın ve engelli olmanın bu şiddeti katmanlı hale getirdiğinin farkındalığıyla verdiğimiz mücadele deneyimi göstermektedir ki; bugün hala hükümetler etkili koruma-önleme-soruşturma-politika üretme ve gerçekleştirme konularında yeterli değildir. Kadınlar için zaten savunmasız olan yaşam alanları, engelli kadınlar için çok daha tehlikeli durumdadır. Türkiye’nin de taraf olduğu BM Engelli Haklarına Dair Sözleşme, engelli kadınlar ve kız çocukları hakkındaki tavsiye kararları tüm bu belgelerle uyumlu bir yönetim sistemi geliştirme sorumluluğu taşımaktadır. Uluslararası insan hakları rejiminin engelli kadın haklarına dair sözleşme ve politikalarının ülkeler düzeyinde hızlı bir şekilde hayata geçirilmemesi her gün onlarca kadını bu şiddet sarmalında yaşamaya mecbur bırakmaktadır.

 

Engellilerin yaşama bağımsız özneler olarak katılması; ancak yönetimlere katılmaları, eğitim ve sağlık hizmetlerinden eksiksiz faydalanabilmeleri, kentlerin engelli erişimine uygun olması, kadın erkek eşitliği gibi alanlarda örtülü ya da açık karşılaştıkları engellerin ortadan kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Böyle bir görünürlük engellilerin yaşadıkları hak ihlalleri karşısından hem toplumsal hem de yönetsel sorumlulukların yerine getirilmesine bağlıdır. Engellilerin yaşadıkları hak ihlalleri karşısında etkili soruşturma yürütülmesi ve cezasızlığın ortadan kaldırılması bu sebeple hayati önemdedir.

 

Biliyoruz ki Batman’da yaşananlar da münferit değildir, kadına yönelik şiddet politiktir. Bu sebeple insan hakları, engelli hakları ve kadının insan hakları alanında çalışan tüm sivil toplum örgütlerini ve toplumun tüm kesimlerini bu davayı sahiplenmeye ve bizlerle birlikte takip etmeye çağırıyoruz.